Дани архитектуре 2016 у Бањој Луци

Дани архитектуре 2016 у Бањој Луци

Дани архитектуре 2016

Архитектура испред инвестиције
Архитектура као мултидисциплинарна наука и специфична врста умјетности је предоодређена да рефлектује стање друштва и средине. Рад архитеката би требао бити одраз поменутих ствари, али такође и допринос естетској импресији града. Тренутни систем који подржава савремени начин живота и размишљања ставља знак питања на квалитет архитектонских радова.

Тешко је разумјети како савремени архитекти сарађују са системом. Да ли је снага њихових радова и идеја превазишла скоро непробојан зид инвестиција или је још увјек заробљена иза стаклених фасада трговачких центара?
Интересантно је продискутовати начин на који се архитекте односе према инвеститоровим жељама и идејама, како се постиже одређени компромис и на крају у реализацији како се изводи објекат који задовољава обе стране. Како су инвеститорове жеље јако често у супротностима са архитектиним расправе о тој теми могу се једноставно покренути.
Архитектура нам показује на дневној бази да може бити на корак испред инвестиције. Њена вриједност и потенцијал морају побиједити у овој трци. Рад урбаниста И архитеката је врло комплексан, јер квалитет живота зависи од њих. Због поменутих разлога тема Дана архитектуре 2016 је “Архитектура испред инвестиције”.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *