О часопису

cover

Драги посјетиоци, пред Вама се налази електронски заметак једне наоко замашне замисли – часописа за научни, књижевни и умјетнички израз.
СРП је замисао групице освјешћених али забринутих младих људи, који су покушали изнаћи рјешење за удаљавање просјечног становника РС од писане ријечи, текстова о научним постигнућима и генерално, било којег вида умјетности. С намјером објелодањивања надарености нашег и других народа, покренули смо ову непрофитну инсталацију а и због увјерења да овим путем можемо највише допринијети испуњењу циља – проширивању елементарних видика код младих те враћању науке и умјетности на пиједестал битних ствари у животу појединца. Она би заживљавањем на мрежи првенствено требала помоћи читаоцима да се обавијесте о новинама и старинама, али и да послужи афирмацији младих аутора.
У жељи да останемо ван свих етаблираних кружока (који би нам омеђили и сузили поље дјеловања), овај сајт ћемо изграђивати по моделу отклона умјетности од сукоба интереса моћника и медиокритета. Да би постигли зацртано, инсистираћемо на ауторским текстовима без политичких, субјективних и иних једностраних пропаганди у њима те равноправности међу ауторима, коју ћемо постићи брисањем титула испред имена. Унапријед рачунамо на проблем који је својевремено имао Јаков Игњатовић на мјесту уредника Летописа Матице српске. Мањак материјала за објављивање и новчана потраживања од стране сарадника сигурно нас неће заобићи али ћемо ми, попут нашег књижевног великана, рачунати на савјест (оних који је имају) и академских грађана који нису оптерећени финансијским проблемима. Стечена титула подразумијева и обавезу ,,враћања дуга” култури, која ти је омогућила дотично звање, па је овај уводник и апел против хроничне индиферентности у коју нас је ,,уваљао” бирократско-ћифтински поглед на живот.
Четворочлано уредништво СРП-а ће се потрудити да овој платформи обезбиједи глас заступника и промицатеља културе. Незахвалан задатак пробира материјала подобног за објављивање такође улази у опис њиховог посла, стога умољавамо сараднике да се придржавају Правилника. Сарадњу са културним организацијама, издавачима и пријатељима културе из окружења, оствариваћемо уступањем рекламног простора и текстуалним објавама за њихове манифестације и издавачке подухвате.
Пошто овај сајт у потпуности зависи од марљивости својих читалаца, надамо се искреном давању крви за род, јер би она требала бити окосница СРП-ове конкурентности на мрежи. Подржите нас писањем, коментарима или дијељењем садржаја у нашој мисији!

Треба знати
мисао излећи,
па је рећи;
иза ње стати,
чврсто се укопати…

СРП