ИЗЛОЖБА ПЛЕМЕНИТО У МУЗЕЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ИЗЛОЖБА ПЛЕМЕНИТО У МУЗЕЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Изложба под називом „Племeнито“ биће отворена у четвртак, 23. марта 2017. године у Музеју Републике Српске са почетком у 19.00 часова. Изложба је дио истоименог вишегодишњег пројекта удружења „Др Милан Васић“, који се бави дигитализацијом и популаризацијом средњовјековног културног и историјског насљеђа српског народа.

Ауторски тим изложбе, који чине Борис Радаковић, Предраг Лозо и Драгослав Илић, наглашава да је она покушај сагледавања и представљања само једног дијела богатства које нам је остало из периода средњег вијека на просторима данашње Републике Српске, БиХ, али и на осталим просторима на којима су Срби живјели или живе и данас. Један од циљева је да преиспитамо постојећи и покушамо изградити нови однос према знању о српском културном насљеђу као један од стратешких основа Републике Српске, али и да укажемо на културноисторијске и туристичке потенцијале предмета посматрања, наводе аутори.

Садржај изложбе говори о стваралаштву, креацији те естетском богатсву једног периода и подијељен је у више цјелина: мраморје (стећци), натписи, сакрални списи и дипломатичка грађа. Изложба говори о јасним континуитетима нашег постојања на овим просторима. У њој су осим фотографија приказани и цртежи, скице, бордуре, мотиви, као и печати на повељама и друго.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *