Декларација о заједничком језику

Декларација о заједничком језику

Најновији ,,оркан” који уздрмава ионако нестабилан регион јесте Декларација о заједничком језику, чији је циљ да подигне свијест и активно утиче на постојеће националистичке језичке праксе у све четири државе региона у којима се говорио српско-хрватски или хрватско-српски језик.
Након серије регионалних конференција пројекта “Језик и национализми” које су од априла до новембра 2016. одржане у Подгорици, Сплиту, Београду и Сарајеву, еминентни стручњаци из области лингвистике и других друштвених наука саставили су Декларацију о заједничком језику.
Текст Декларације и њене циљеве представиће професор Енвер Казаз, књижевница Ивана Бодрожић, Владимир Арсенијевић из Удружења Крокодил, писац и новинар Балша Брковић и директорица Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић.
Декларацију о заједничком језику до сада је потписало више од двије стотине лингвиста, књижевника, научника, активиста и других кредибилних личности из јавног и културног живота Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије. Међу њима су: Раде Шербеџија, Игор Штикс, Мирјана Карановић, Борис Дежуловић, Ненад Величковић, Марко Томаш, Рајко Грлић, Борка Павићевић, Филип Давид, Теофил Панчић, Јасмила Жбанић, Виктор Иванчић, Драган Марковина, Борис Буден, Биљана Србљановић, Ранко Бугарски, Сњежана Кордић и Балша Брковић.
Текст декларације биће доступан за јавност од 1. априла на веб страници пројекта www.jezicinacionalizmi.com гдjе ће свака особа сагласна с текстом Декларације бити у могућности и да је потпише.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *