Могу ли “стари” стрипови наћи своју публику у 21. веку?

Могу ли “стари” стрипови наћи своју публику у 21. веку?

Уредник “Веселог чевртка“ Душан Младеновић наводи за Б92.нет да ће то бити “Златна серија за 21. век“. У првом броју, овог четвртка, наравно – Текс, као одавање почасти првом броју старе Златне серије.

“Потпуно смо свесни тога да је Златна серија била најпопуларнија стрип едиција у бившој Југославији, а самим тим и најкултнија и данас је већина читалаца памти као нешто најлепше што се дешавало на домаћој стрип сцени. Први број нове Златне серије стиже у четвртак 8. фебруара, јер смо 7. фебруара ми објавили наш први стрип, па тај датум рачунамо као рођендан. Дан после тога враћа се и Златна серија“, истиче Младеновић.

Како каже, на идеју о покретању нове Златне серије дошао је давно, када је вероватно као и сваки љубитељ стрипа помислио “ух, што би било добро да и даље постоји Златна серија“.

“Али то је била опасна идеја, толико опасна да сам морао да јој прилазим постепено и са свих страна, да прво све могућности испитам и видим колико је реално спровести их у дело. На крају смо одлучили да кренемо у то, а као најбољи тренутак проценили смо 2018. годину када славимо 10 година постојања, а Златна серија пола века. Оба јубилеја су у размаку од две-три недеље, што не може бити случајност“, наводи Младеновић.

Подсећамо, први број Златне серије изашао је у издању новосадског Дневника 1968. године, а епизоде Загора, Текса, Команданта Марка и других излазили су све до почетка деведесетих.

Према његовим речима, иако покрећу “своју” Златну серију, то не значи да им је намера да покваре сећање на ону оригиналну.

“Баш супротно. Желимо да то сећање донекле унапредимо и да поново оживимо старе емоције у људима. Према нашим проценама, барем половина људи који данас чине језгро публике стрипа није имала прилике да набавља оригиналну Златну серију са киоска, него су се с њом упознавали захваљујући second hand примерцима, позајмљеним или купљеним од првобитних власника. Тужна је истина да Златна серија не постоји већ 25 година. Ето, 25 година је постојала, а 25 година је нема. Могло би се рећи да се на сваких 25 година нешто велико дешава на стрип сцени“, оцењује Младеновић.
У првом броју који ће се на киосцима наћи у четвртак, а у који је аутор ових редова имао увид, љубитељи стрипа пронаћи ће две авантуре чувеног Текса – “Ранч слободе“ и “Терор у шуми“, али и опширан текст Душана Младеновића о Златној серији.

Како је тамо написао, Златна серија могла би да буде метафора “рецепта за буђење носталгије“.

“Управо то, али и више од тога. Зато смо се одлучили да радимо две различите корице – једну намењену онима који су носталгично везани за фамозну жуту траку, а који, када помисле на Златну серију, помисле на насловну страну коју је нацртао неки домаћи цртач. Није било много дилеме у вези с тим ко ће цртати насловну страну првог броја. Наравно, чувени Бане Керац који је поред свега што је урадио био и аутор више од 100 насловних страна Дневникове обе едиције. Са друге стране, идеја је и да се у Златну серију на овај начин заљубе и неки нови клинци, па зато читаоцима нудимо и савремен дизајн за све оне којима је верзија са жутом траком сувише ретро или сувише ’олдскул’. Наравно, сигурни смо да није мали број ни оних који ће желети да имају обе верзије корица. Дакле, не бежимо од тога да је ова наша Златна серија заправо ’Златна серија за 21. век’. Ту нема дилеме. Зато ће, по договору са издавачком кућом Серђо Бонели Едиторе, верзија са корицама оригиналног цртача насловне стране, маестра Клаудија Виле, ићи на киоске, док ће ова ретро корица моћи да се набави првенствено преко нашег Клуба читалаца, а затим и у специјализиваним књижарама, тј. стрипарницама“, наводи Младеновић.

Како каже, једна од идеја јесте да “ретро насловну страну“ за сваки нови број црта нови домаћи цртач, али у зависности од тога колико публика буде заинтересована за другу верзију корице.

Осим тога, у свом тексту Младеновић поставља и једно веома занимљво питање – где би стрип данас био да Златна серија није укинута током деведесетих година прошлог века.

“Сигуран сам да би много више људи било данас заинтересовано за стрип, а пре свега много више младих. Наравно да данас има младих људи који воле стрип, не могу рећи да стрипове читају само старији или да је ситуација безнадежна, то никако, али највећа трагедија наше стрип сцене јесте у томе што читаву деценију нове генерације читалаца нису стасавале уз стрип. Данас је ситуација сваким даном све боља“, оцењује главни уредник “Веселог четвртка“.

Нове епизоде нове Златне серије неће бити објављиване недељним ритмом који је био заштитни знак старе едиције, а Младеновић наводи да су се намерно определили за „опрезнији ритам излажења у складу са приликама на данашњем тржишту”.

А кога ћемо све гледати/читати/пратити у авантуре?

“У духу старе Златне серије први број доноси авантуре Текса Вилера, иако је правим зналцима познато да се прво појављивање Текса на овим просторима није догодило у тој едицији, али то је већ друга прича. Одлучили смо да у нашу Златну серију убацимо и јунаке које већ објављујемо и који су заштитни знак наше куће. Дакле, Загор, Мистер Но, Дилан Дог, Марти Мистерија и неки други јунаци које планирамо за будућност, а који ће бити изненађење. Можда ће нам то замерити неки старији читаоци који се сећају да је Златна серија објављивана паралелно са Луновим Магнус Стрипом у којем је излазио Мистер Но, Марти Мистерија је био специјално издање ЛМС, док је Дилан Дог био специјално издање Златне серије. Ипак, ми смо одучили да постмодернистички све спојимо у једну едицију – модерну Златну серију“, наводи Младеновић.

Такође, он истиче како им није план да “слепо прате Дневников рецепт“, тако да нова Златна серија неће бити репринт старих издања, али да ће бити слична по многим стварима, па и по броју страница.

“Угледали смо се доста на прве бројеве с краја шездесетих, тако да и број страна одговара више тој Златној серији него оној познијој. Наша Златна серија имаће 130 страна и идеја нам је да увек или скоро увек поред главног, носећег стрипа, у наставку буду присутни још неки стрипови. Дакле, 130 и више страна, као и увек барем два стрипа у једном броју или један дужи“, наводи Младеновић.

Према његовим речима, покретање Златне серије је пре свега испуњење његовог дечачког сна.

“Себи сам испунио жељу да ту вишедеценијску идеју коначно реализујем, а по првим коментарима читалаца јасно је да је то била жеља и многих других. Драго ми је што још има људи који читају стрипове и што их је сваким даном све више, а надам да ће ова нова Златна серија успети да пробуди и неке успаване читаче који можда стрипове нису читали још од гашења старе Златне серије“, закључује Младеновић.

Слободан Маричић

Преузето са www.b92.net

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *