Љубитељи стрипа Српске не стају: „Парабелум“ пуца осми пут

Љубитељи стрипа Српске не стају: „Парабелум“ пуца осми пут

Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“ издаће сљедеће седмице осми број стрип магазина „Парабелум“.

Нови број гласила „Девете димензије“ поново долази у више него раскошном паковању са пуних 300 страна, од којих је 28 у боји у А4 формату. Премијеру ће имати на Салону стрипа у Лакташима 13. и 14 априла.

Уредник броја је Предраг Иконић, док су за техничку припрему били задужени Дејан Шијук и Милан Младић. Зоран Пејић, предсједник удружења “Девета димензија”, каже да нови број слиједи традицију претходних издања часописа.

– Нови „Парабелум” се, као и до сада, састоји из три међусобно повезане цјелине које чине стрипови, текстуални прилози плус “Парабелум јуниор” у којем објављујемо радове најмлађих чланова и пријатеља удружења. Насловну страну радио је прослављени стрип аутор Жељко Пахек, један од најуспјешнијих стваралаца из региона и велика свјетска звијезда. Морамо поменути и велику помоћ коју смо приликом припреме новог броја имали од стране Министарства просвјете и културе РС – каже Пејић.

Додаје да “Девета димензија” осим промоције новог броја “Парабелума” има још неколико занимљивих пројеката.

– Промовисаћемо нови број “Парабелума” на Салону стрипа у Лакташима, уз присуство неколико аутора који су учестовали у његовом стварању. Ускоро би требао изаћи нови интеграл серијала “Вундервафен” Милорада Вицановића Мазе, са три епизоде овог одличног стрипа који излази за француског издавача “Солеи”. Поменуо бих да радимо још један врло занимљив пројекат домаће тематике у форми стрип албума, али о томе више када он буде при крају, да не баксузирамо – рекао је Пејић испред чланова “Девете димензије”.

Осми број “Парабелума” садржи више него занимљиве радове аутора попут Марка Стојановића, Јована Укропине, Горана Лојпура, Велибора Фулурије, Жељка Пахека, Татјане Видојевић, Ивана Вељковића, Небојше Станића, Александра Петрић, Предрага Иконић, Драгоша Јовановића, Милорада Вицановића, Владимира Тадића и бројних других аутора…
Уредник издања Предраг Иконић каже у уводнику новог броја да је поносан на све сараднике који су за 9 мјесеци спремили број од 300 страна.

– Хвала свим познатим, привременим и будућим стрип ауторима који су својим радовима без пфенинга надокнаде помогли да испунимо обећање да нећете чекати нови број “Парабелума” двије године. Посебно бих истакао допринос младих снага из Школе стрипа Прњавор, Панчевачке школе карикатуре, те Лесковачке и Подгоричке школе стрипа. Такође, овим путем бих истакао да је већ отворен конкурс за радове који ће ући у девети, јубиларни број “Парабелума” – каже Иконић.

Чланак преузет са www.srpskainfo.com.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *