Прво графичко бијенале младих: Grand Prix и Твртков печат Николи Каштеровићу

Прво графичко бијенале младих: Grand Prix и Твртков печат Николи Каштеровићу

Никола Каштеровић најуспјешнији је млади графичар и добитник Grand Prixa на Првом графичком бијеналу младих, које је синоћ отпочело додјелама награда у Галерији Босанског културног центра. Графичке листове су на изложби представили студенти академија ликовних умјетности из Сарајева, Бања Луке, Широког Бријега и Требиња, а сарајевска публика ће 40 радова студената завршних година академија моћи погледати до 25. маја.

У част великана

Каштеровић је рођен 1992. у Брчком, апсолвент је Академији умјетности у Бањој Луци, на одсјеку графике, у класи проф. Горице Милетић-Омчикус. Добитник је студентске награде 2014, а 2015. добива награду на завршној изложби за графику од Академије умјетности. Учествовао је на бројним колективним изложбама у БиХ и иностранству, као и раду на ликовним колонијама. Имао је двије самосталне изложбе (2015. и 2016. у Бањој Луци). Каштеровићу је осим повеље уручен и трофеј Твртков печат (израдио га је академски кипар Самир Сућеска), а млади умјетник заслужио је и самосталну изложбу која ће му бити организирана у Сарајеву, у простору БКЦ-а.
Жири Бијенала, који је одлучивао о наградама, радио је у саставу Данис Фејзић (АЛУ Сарајево), Милан Крајновић (АЛУ Бања Лука), Игор Драгичевић (АЛУ Широки Бријег) и Таида Јашаревић-Хефорд (АЛУ Требиње) додијелили су и специјална признања. Добили су их Нанда Агић из Сарајева, која је тренутно на мастер студију на АЛУ Сарајево, Дарко Дуганџић из Широког Бријега (тренутно похађа докторски студиј Ars Sacra на АЛУ Широки Бријег) и Радивој Милић из Мркоњић-Града (Академија ликовних умјетности Требиње).

Идејни творац Бијенала др. Данис Фејзић, који је запослен на АЛУ Сарајево на Одсјеку за графику, али је и тренутни предсједник УЛУБиХ-а, подсјетио је на значај који је имала графичка сцена БиХ, окупљајући умјетнике као што су Сафет Зец, Џевад Хозо, Халил Тиквеша, Мерсад Бербер, Емир Драгуљ, Виргилије Невјестић… док је директор БКЦ-а Един Кукавица нагласио спремност ове институције да пружи прилику младим умјетницима.

Пулсирање графике

Да због особене природе и универзалности ликовног језика, графика може бити препозната као интернационална спона и данас сматра Фејзић додајући да је “Бијенале настало уз велику жељу и искрени занос, отјелотворило је првобитну амбициозну идеју”:

– Надам се да ће наставити итекако живјети. Живјети и пулсирати значењем, потребом и смислом.

ЂОРЂЕ КРАЈИШНИК

Преузето са www.oslobođenje.ba

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *