ПОЛА ВЕКА СА СЕКИРОМ

ПОЛА ВЕКА СА СЕКИРОМ

Он је један од омиљених стрипских јунака бивше Југославије, део опште културе и сјајна пустоловна забава за многе. И ових дана обележава се 50 година његовог објављивања у Србији…

Било је то у петак 13. септембра 1968. године, тачно пре пола века. „Златна серија” новосадског „Дневника”, чувено стрипско издање са жутом траком на насловници покренуто у јануару те године, стигло је до тринаестог броја. Неки би рекли да је то баксузан знак – број 13 и то баш на петак тринаести. Напротив, јунак из тог броја постао је један од омиљених на овим просторима. Црвена мајица са орлом на грудима у жутом кружном пољу. Пропиње се на брег, замахује секиром уз узвик попут Тарзановог.
Може се претпоставити да су читаоци били збуњени овим ликом, а и именом „Загор” на насловници. Ни наслов епизоде не одаје превише – „Насиље у Дарквуду”. Ко је Загор и шта је Дарквуд? Пре пола века мало ко је у Југославији знао одговоре на та питања. Делује као суперхерој из америчких стрипова, али на насловници иза њега се налазе војници САД из 19. века.

Извор: Политикин забавник

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *