Дошло је вријеме “бори се или бјежи”

Дошло је вријеме “бори се или бјежи”

Ове године наши суграђани и сународници имали су прилику да лично осјете како живе у подвојеној стварности препуних манипулација, форсирања мржње, ширење страха, промовисања психопата, али и оно најгоре, колико је обичних људи спремно, не само да усвоје лаж и да живе као да се ништа необично и важно не дешава око њих, него и колико тих истих најобичнијих људи желе да се додвори злу и да искажу своју лојалност газећи све преостало људско у и око себе.

Ове, осамнаесте године двадесет и првог вијека, нагло смо сазрели, ушли смо у некакво друштвено-свјесно пунољетство.

Добро је што је прснуо балон лажне наде о томе да је могуће покренути и досегнути велике промјене.

Бољи је микрограм чемерне реалности него тоне узалудне наде која нас замајава и запетљава.

Сада је коначно свима јасно да је дошло вријеме “бори се или бјежи”.

Наша екипа културно-просвјетних ентузијаста у Удружењу грађана “Култура култури” одлучила је да се бори а позива и све преостале свјесне, савјесне и добронамјерне људе нашег града и региона да се удружимо у одбрамбеној герилској борби за комад неба и литар смисла који нам по доласку у свијет и припада.

Нико нема право да нам то узме само зато што “не познајемо праве људе” или “нисмо у систему власти”.

Дужни смо да бранимо људско достојанство, да не би постали штакори, те да стварамо амбијент за преживљавање у овој чернобиљској друштвеној атмосфери.

Култура, образовање, хуманост, зрела духовност и здрава научна и критичка мисао су моћни пречишћевачи пакла у којег смо уваљани са све очигледнијим циљем потпуне игноранције и деградације свих оних који су ван побједничког тима.

Иако су велике промјене тренутно недостижне то никако не значи да треба да се живи закопамо. Борба за боље, без обзира на исход и околности смисао је већ сама по себи. У заједници са другима смисао се увећава и снажи.

Ако сте ничији и препуштени стихији а имате шта да кажете, покажете или једноставно желите да одморите мозак од црно-бијеле пројекције стварности на коју су нажалост премноги насјели или је свјесно из свог интереса бране, дођите зу Дом омладине 22.12. у 18 часова.

Не обећавамо ништа осим да се нећемо повући у мишију рупу и закопати све наше мисли, ријечи и дјела само зато што их стварају обични и ничији људи. Једино заједно можемо створити нови дух града којег не могу удавити политичари, медији ни банке.

Мислим да то дугујемо нашем граду и сами себи.

Данијел Михић

Чланак преузет са www.kulturiste-portal.com

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *