Библиотека Атрибут: Умберто Нотари – ТРИ ЛОПОВА

Библиотека Атрибут: Умберто Нотари – ТРИ ЛОПОВА

Поштовани књигољупци,

Библиотека Атрибут, након јучерашњег, има још једно изненађење за вас! Тринаести наслов наше едиције је ”космополитски савремени социјални роман” Три лопова Умберта Нотарија, све само не безазлен превид издавача и познавалаца књижевности! Познатији у региону читаоцима прије Другог свјетског рата него данас, Умберто Нотари је име које у својој отаџбини Италији још увијек изазива контроверзе. Да ли су за заборав и скрајнуће овог писца бестселера заслужни његови превазиђени и плитки наративи или црквена анатема његовог првијенца, остаје на читаоцима овог ”романа премодерних обичаја” да одлуче.

Овим се романом представља по први пут нашој читалачкој публици Умберто Нотари, снажна и борбена личност […] треће Италије. Снага Нотаријевог талента документована је чињеницом да се у Италији говори о нотаризму као о нечему, што је специфично Нотаријево, о његовом стилу, његовом начину писања, његовом бизарном бирању сижеа. Противници означавају то као књижевну шпекулацију, као рекламу за бољу прођу, јер је он „спреман да оскврне светост гроба и обешчасти дјевицу, само да узвитла буку око свог имена и дјела”.
Но то је криво схваћени
нотаризам.
„Нотаризам је – јер без сумње постоји нотаризам – искреност чиста, широка, без граница и обзира, без страха и стида. Смијати се, кад вас у грлу смијех дражи, па ма то сметало кућепазитељки; плакати, кад је срце препуно, па ма то забављало галерију; пјевати, кад вам се хоће, па ма други у кући спавају; пљуцати, кад су уста пуна, чак и на правила литерарне хигијене; дизати се, кретати, растезати, облачити, свлачити се, кад осјетите потребу, без бојазни од псовки сусједа и знамена крста сусјетки, без бриге за придике, изопштења, глобе, гунгуле, без обзира на конвенције, обичаје и моде: будним оком, отвореним духом и бистрим умом.” (Одломак из уводне ријечи В. Матошића)

Свој примјерак можете поручити контактирањем издавача на besjeda@blic.net или чланова наше редакције на мејл srpcasopis@gmail.com. Такође, исти наслов већ можете купити у Антикварници Рамајана као и свим бољим бањолучким књижарама тј. онима које држе до свог доброг гласа. Пунктови у другим градовима биће накнадно назначени.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *