Владан Кузмановић: 50 КОНЦЕПТУАЛНИХ КОМАДА

Владан Кузмановић: 50 КОНЦЕПТУАЛНИХ КОМАДА

Комад. 5-10. Тропикализам.
Девојка у купаћем костиму изалази на сцену. Спремна да плива у воћу. Конус са воћем. Притискају брескву. Бресква пуца над купаћим, диња, грожђе над отвореним устима. Девојка је срећна.

Крај комада.

Комад. Чаша воде.
Господин излази на сцену у сакоу, седа на обасјану столицу. На сталку две чаше са водом, испија полако једну чашу. Затим устаје и одлази.

Крај комада.

Комад. 5-10. Bodypaint.
Младићу до пола голом сликају два круга око брадавица (једним потезом, у једном и у другом смеру).

Момак црта три паралелне црте на образу девојке.
Момак црта леви руб браде и круг око десне брадавице.

Крај комада

Комад.
Девојка у дугој белој хаљини игра боса, у песку. Slow motion. Кореографија. Рефлектор.

Подиже песак.
Исто то, у плиткој води. Музика.

Крај комада.

Комад. Ретрос. Абецеда/азбука.
Fade-in. У мраку осветљена столица, актер улази и седа на столицу. На столу чаша воде, микрофон. Актер декламује абецеду уназад.

Fade-out.

Крај комада.

Комад. Ретрос.
Fejd-in. У мраку осветљена столица. Актер улази и седа на столицу. Гледалац говори бројеве од 100.000 уназад, неки четири минута.

Понекад са тешкоћама. Понекад погреши. Направи паузу, обрише се убусом или концентрише. Наставља озбиљно алудирајући на сложеност бројања.

Крај комада.

Комад. Retroreader.

…на столу књига. Гледалац чита књигу уназад, реч по реч. Реченицу чита тако да се разуме смисао реченице. Чита реченицу по реченицу, где је реченица основна јединица за разумевање ретроактивног читања.

Актери се могу такмичити ко ће разумније прочитати ретро форме (мини причу или песму). Гледалац сарађује са публиком, тако да заједно дођу до размевања лингвистичких јединица.

Ретролингвална вежба. Посебним усаглашавањем говора. Фокусом, призвуком, и симултаним сопственим и јавним разумевањем (рецептивним и емисионим), говорном вештином, говором саопштава фиксну лингвалну вредност. Реторички и гносеолошки текст.
Затим чита сваку реч различито, да се не разуме ни реченица, ни лигато између речи.

Крај комада.

Исти тект, три расположења.
Друго значење сваки пут.

Лингвална форма је само делимични текст, где заправо околности (контекст читања) и говор (активну интерпретацију) формирају значење, ефективну поруку, а тиме и лингвистичку и гносеолошку вреднoст. To jе само делимична форма која своје значење добија у апсолутном тексту. Апсолутни текст није литерарна него лингвистичка форма.
Коначна форма није апсолутна и трајна него њихова активна употреба уз остале услове попут гносеолошког комплекса (когнитивног нивоа, интерпретатитивне емоционалности, и целог сета других околности) конкретне форме где уметност није конкретан јер је тек ефекат те форме конкретан, а он зависи од односа гледаоца према тој форми.

За разлику од текста говор је апсолутна вредност, где се разуме смисао, емоција и нагласак текста.
Говор је апсолутни текст.

Ретроградна лигатура.
Лексички легато је естетска, јукстапозициона и минимална форма, која се уграђује у шире, концептуалне и структурне (епистемолошке) целине попут меморисаних делова, пасуса, наратива.

Лигато је показатељ логичке и гносеолошке повезаности између корелатива као носилаца значења.

3-4 реченице средње дужине су лигато јединице. Све преко три до четири реченице говора уназад ствара тешкоће у резумевању.
Концептуални филм. Публика гледа себе.

Комад. Камерман.
Гледалац улази, седа на столицу. Ужива у седењу. Опуштен је. Затим узима камеру и почиње да снима публика са сцене, лево и десно. Публика гледа филм на пројектно платну иза.
Зумира неколико гледалаца из првих редова. Шверкује. На сцени се затим окреће у круг са испруженом камером ка публици, при том сликајући наизменично сцену-публицку, публику-сцену. Catching carousel.
Outward (catching) carousel.
Затим се вртећи окреће нaсмејан са камером у испруженим рукама окренутој себи. Слика себе и окрећућу позадину, сцену и осветљену публику. Inward carousel.

Крај комада

Концептуални филм.
Комбинација планова. Хибридни план.
Сцена. Гледалац седи окренут управо у односу на публикум, на средини сцене или нешто ближе публици. Камера са сталком је такође окренута управо у односу на публикум и снима актера који нешто говори у камеру. У позадини је пројекционо платно које приказује en face профил гледаоца који говори.

Између гледалаца и публике, камерман окренут леђима публици снима гледаоца, и пројекционо платно на коме гледалац у en face нешто говори.
Гледаоци тако истовремено виде два плана, en face и профил гледаоца, филм и камермана који је функција-трансфер камермана које се не види а који слика камермана и гледаоца. Огледало план.

Сцена 2. Тунел огледало.

Два велика огледала између њих четворица/шесторица камермана један иза другог окренути према другој тројици камермана. Снимак показује output снимања првог, другог, трећег, односно позиције, ниво а тиме и вид њиховог снимања (пошто подразумева субсетове, обухват и наратив). Сваки ниво је комплементарни субсет претходног, односно допуњује претходни ниво снимања. Дакле поред планова, који су на филму техничка размера, постоје и равни, које су концептуални обухвати, који обухватају целину и део су целине. Раван је обухват целине и сам је наративна целина. Раван је цео (ком)плекс који обухвата целину мањег плана. Концептуалне равни су могуће код наратива и хибридних планова.

Други снима првог и одраз у огледалу, трећег и првог и одразе. Тиме се стиче утисак тунела и различитих нивоа гледања.

Комад. Просторни филм.
Гледалац. Камера. Управо на публику, камерман 1, леђима према публикуму. Камерман 2, снима све плус камермана 1.
Неколико пројектних планова. Од најмањег ка већем, с лева на десно на сцени, прво платно снимак гледаоца; друго, профил снимак гледаоца и камере и en face снимка; треће ditto и камермана 1 и платна 1 и 2.

Комад. Љубав два камермана.
Двоје са камером. Два наспрам огледала. Младић и девојка.
Свако од њих снима своје огледало, друго огледало, партнера у свом огледалу, затим се окрећу са камером и снимају једно друго, најзад се загрле а камере снимају само потиљке њих који су загрљени.
Довољан је снимак из ракурса девојке, или из два наизменична ракурса.

Комад.

Младић и девојка разговарају, истовремено на платну је филм непосредне радње. Гледалац из публике има коректив у виду пројекције другог плана.

Крај комада.

Комад. Комад два гледаоца.
Две столице у средини сцене окренуте сучелице, један гледалац долази и седа на столицу, диже камеру. Други гледалац долази са камером и снима првог гледаоца. Два гледаоца снимају један другог, гледајући прво из перспекта првог, затим из перспекта другог. Филм на платну иза, симулатано.

Крај комада.

Комад 5. Камерман.
Гледалац улази, седа на столицу, ужива у седењу. Опуштен је.

Комад. Једење банане.
Девојка седа са селотејпом на устима. Доносе банану. Девојка ољушти банану. Селотејп, банана, поза. Act shot.

Fade-in. Момак у чизмама доноси котарицу са бананама и ставља по једну банану у уста девојака. Три девојке имају сребрни селотејп са округлом рупом у средини. У уста младић ставља банане. Девојке банане загризу устима. Act shot.

Fade-out.

Fade-in. Девојка у панталонама са хамбург шеширом једе банане. Полако дегустира, када поједе, испружи руку са кором банане и испусти да падне и отвори се. У перформансу девојка настоји да поједе што већи број банана.
Fade-out.

Трајање: 1 /5 минута
Актери: Девојка, три Девојке, девојка са хамбург шеширом, младић у чизмама
Објекти: Котарица са бананама, сребрни селотејп
Комад. Банана сплит
Девојка са ољуштеном бананом у устима. У руци држи отворени кишобран.

Девојка са трегрима сецка банане.

Старац са бресквом у устима вози бицикл.
Три девојке са хамбург шеширима једу по јабуку. Три јабуке.

Девојка ставља цвет у флашу са пивом.

Младић са сапогама сипа песка у коктел чаше.
Сипа песка по сцени, да се чује звук песка. Песком ходају девојке у чизмама.

Крај комада

Комад. Истинита маска.
5-10 актера. Мушкарци. Гледалац улази на сцену међу актере обучене у мак са истим белим маскама.
Један актер покаже право лице, затим врати маску и измеша се међу актерима, гледалац настоји да погоди који од њих је актер „са лицем“. Испружи кажипрст, онда тај скине маску. Што више промаши то се лице више мешају. Погоди, онда настаје плес маски.

Опет испружи (стилски) кажипрст.
Гледалац одлази са сцене. Актери стају у ред, скину маске и поклоне се.

Крај комада

Комад.

Плавуша са блиц апаратом се усликава блицом у огледалу.

Комад.
Сто и микрофон. На столу предмети. Актер производи звуке, чешаљ, итд.

Комад. Платно.
Разапето бело платно, квадратно. Улази глумац са мачем/флоретом уздигнутим и прилази сад већ обасјаном квадратном платну те пробија у средини, извлачи мач, слика је готова.

Концептуално сликарство, акт-концепт, перформативно сликарство.

Или мач посекотином дијагонално по платну.

Мачевалац одлази. Младић стиже и пипа рубове/подеротине, понекад загледајући нумиозно.

Крај комада.

Комад. Бело платно.
На средишту сцене стоји бело платно. улази сликар (или више сликара) и почиње да боји платно белом бојом.

Бело на белом. Концептуални колоризам. Апстрактна редукција.

Крај комада.

Комад. Круг.
Платно бело у облику круга. са десне стране мизасцена, три девоје. Три ваљка. Боје кружно платно потезима кружно од средине круга.
Наспрам са друге стране кружно (или квадратно) огледало.

Сцена 2.
Кружни рам и кружно огледало. Столица испред огледала, столица иза рама. Рам и огледало су на постољу. Једна девојка долази и седа. Седећи се огледа као у слици. Друга девојка долази и седа наспрам прве девојке, седећи гледа кроз рам да је слика.

Крај комада.

Комад. Потписано огледало.
Лепа девојка захтева од сликара да је наслика. Сликар одбија, долази до огледала и потпише се преко, на испод огледала.

Интерактивна слика.

Крај комада.

Комад. Козметички teaser.
Актер слика бркове девојкама и helix кругове.
„Молим вас, учините ме најпривлачнијом међу женама, коју ћете шминку употребити?“
Подиже руж. Узима руж и црта на огледалу мачије бркове.

Девојке цртају ружом углове уста сликара, он њима мачје бркове.
Беле кругове око уста целом протежношћу (око уста). И велику црвену туфну на врху носа.

Мушкарци са црним накарминисаним устима.
Девојке са црвено накарминисаним устима.

Мушкарци беле капке.
Девојке беле капке. Црна уста. Црне капке са златним трепавицама и црвена уста.
Девојке са црвеном пегом на носу.
Младићи са црвеном или белом пегом на носу.

Суб кармин. Наноси се само испод доњег руба уста.

Двобојни кармин. Две девојке. Горња усна љубичаста, доња тамно црвена, друга обрнуто.

Крај комада

Комад. Сунце и огледало.
Три девојке круже на ролшуама око кружног огледа. Рефлектор снажно обасјава огледало. Конобар доноси столицу испред огледала. Девоје седну на столицу.

Три девојке са ролшуама и трегерима седе за столом чија је површина огледало. Конобар са лептир машном доноси ружу и ставља на средину стола. Свака од три девојке помирише ружу.
За другим столом три девоје. Конобар на сто доноси чашу воде, у средини.

Крај комада

Комад.
Сто са површином огледала снажно обасјан рефлектором одозго. Плавуша долази до стола са металном посудом пуном леда. Сипа топлу воду у лед, лед почиње да пуца. Плавуша одлази.

Комад. Филотипови.
Дебела девојка носи ружу и поклања је тројици младића.

Старац носи пиво и лед. Поклања их младићима.
Девојке са конус капама носе у котарицама шишарке.

Три старца за столом пију пиво. Плава доноси трима девојкама бело вино.

Бело вино, шишарке, мед, и пиво
Огледало поливају алкохолом, и запале да гори, затим стављају сламу у пламен, вуку мед.
Посипају водом, перу, секу српом и лижу језиком.

Комад. Публика гледа себе.
Уноси се и инсталира камера. Техничар пажљиво подешава камеру на публику. Слика је на платну позади. Техничар одлази. Светло на сцени се гаси. Публика гледа саму себе.

Крај комада.

Комад. Лице из публике.
Активна партиципација. Трансфер размена и комуникација са публикумом. Хеуризам. Трансфер-концепт. Инверзија концептуалног уметника.

Столица. Једно лице из публике седа на столицу и постаје гледалац наспрам публикума.

Крај комада.

Комад. Аплауз.
Три гледаоца из публике излазе на сцену један по један у трајању од минут. Сваки се клања и салвама захваљује. Колективна терапија.

Крај комада.

Комад.
Глумац/гледалац, на сцену излази неколико редова публике, требају да се рукују са актером. Прилазе и искрено изјављују захвалност.

Масовни стрес. Инверзна концептуална терапија, тотал индивидуал, „famous crowd“.

Крај комада

Комад.
Улични перформанси. Актер се креће улицом где га велики број пролазника познаје и поздравља за разлику од безличне гужве.
Концептуални акт броја.
Театар без публике. Радни театар.
Концептуални амфитеатар. Публика је блиско повезана са извођачима, и сама учествује као извођач у театру. Партиципативни и интерактивни театар. Uni-level teatre. Нулти ниво разлика између актера, гледалаца, учесника и улога са циљем што боље експлоатације театарских форми.

Комад. Концепт задатак.
Театар концептуалног перформанса. Бројање великог броја.
Девојка одсеца кику. Затим почиње наглас да броји власи.

Крај комада.

Комад. Листање.
Листање књиге са бројем страна већим од 1500. Актер седи на столици и листа лист по лист. Публика гледа листање. Повремено или стално да би разбио индиференцију актер говори број страна.

„i think you read a book“

Након што је затворио.
Актер листа књигу поред микрофона на средњој дистанци.

Крај комада.

Комад. Гледалац испред или иза.
На сцену излази гледалац, ставља столицу. Брзо седне спреман да гледа публикум. Тек што је сео и фокусирао се, долази полако и ставља столицу испред гледаоца нови гледалац, и гледалац извирује иза настојећи да нешто види, уто стиже и трећи гледалац ставља столицу испред другог, други извирује, затим четрвти испред трећег, све до осмог гледаоца. Сада седи свих седам, извирују лево и десно са седишта, само осми опуштено гледа представу. Први најзад реши да макне столицу удесно и седа, други аутоматски намешта столицу испред првог, трећи испред другог, итд. Осми и даље гледа. (седе пола минута)
Први изнова макне столицу удесно и сви се помере, овај пут је динамика израженија.
Први је макнуо и трећи у исти ред, смета му, четврти смета осмом; први помери у лево сасвим, трећи и четврти стижу за првим, ето га и други и пети, итд. Најзад су у правој линији, међутим осми се окреће поред оволиког тумбања, не може да опуштено гледа. Устају сви са столице и почињу да се свађају.
Првом је досадила свађа узима столицу и седа сасвим позади (окренут публикуму), други, трећи, четврти, итд. стављају столице испред. Сви гледају и извирују ка публици. Устају и одлазе, рефлектор наглашава седишта која су идентична седиштима публикума.

Затим, седми макне да види иза осмог, шести седмог, пети… сви су у дијагонали.

Комад. Радови на књизи. Закивање књиге ексерима за дрвени зид.
Бушење рупе у књизи и стављање дрвене оловке кроз књигу.
Act shot.

Усправна књига, оловка у књизи.

Сипање песка између страница књиге.
Сечење ћошка књиге. Рендање књиге у полукружни облик. Сечење у троугао. Нож у књизи. Ставити ножеве у дебелу књигу полако на неколико десетина страница, а онда их ротирати, и закуцати књигу ексерима.

Комад. Egg performance
Актер излази на сцену. Седа на столицу. Девојка-актер разбије јаје о главу мушкарца.

Крај комада.

Комад. Јаје у устима.
Неколико актера седе на столицама, сваком стављају јаје у уста. Актери их чувају неоштећене. Онда свако покаже јаје из уста. Исклизне га на испружени длан, и длан седећи испруже.

Актер носи шешир у облику прстена (без врха). Пере огледало и залива паламар са шампањцем.
Пере огледало са пивом, затим испира водом.

У тамном оделу са црвеним дебрисом (дебрис шешир), пере огледало. Сипа песак.

Крај комада.

Комад. Sand bathing.
Гледалац на столици са паприрном крагном. Стављају му новине са прорезом на главу, до рамена. Онда следеће још шире. Затим сипају песак на главу, да клизи и пада преко новина на под.

Крај комада.

Комад. Statue’s hair.
На сцени се налази мушка биста на постољу. Улазе девојке и носе шампоне, воду. Ритуал, навлаже косу, траљају да се пени. Промењује се и траљају, разговарају.
Акт перформанс, испирају водом. Након што су завршиле колективни култ, одлазе са сцене.

Крај комада.

Комад. Lateral act. Латерални театар.
Привлачна жена долази на сцену елегантним ходом. Седа на столицу укосо и коригује шминку са огледалом.
Затим одлази.

Крај комада.

Девојке ритуално заједно перу косе у пиву.
Затим их међусобно упилићу.

На језицима девојака је насликан круг; и три паралелне црте по лицу.

Аксиларни акт, акт у загради, узгредни перформанс, underperformance. Фокус није посвећен финитном акту, процесу, или развоју (развој по себи је сензационалистички, демонстративан, дакле неипровизаторски, класичан). Развој је основа конзервативног театра. Ефекат је циљ општег масовног театра. Развојни перформанс (development performance) садржи заплет (увод), реализацију (акт) и реакцију, дакле, драмске елементе у недрамском окружењу, класичне партикуле у новој структури, show and shock, међутим, свакако да је одређена тенденција театра створити један не-развој према структури, нови гест према амбијенту или напросто – амбијенталну радњу.
Акт није радња и није временски и интерперсонално постављен или лимитиран. Акт је израз како спољашњи – реакција, тако и унутрашњи– структура. У театру ништа није подразумевано и све је подразумевано. То је природа експерименталног театра.

Трансгресивни акт (узгредни акт) насупрот развојном, нема за циљ структурну радњу, него секундарни, необавезни догађај, покушај, облик, контемплацију, ундерарт, десуспенцију, non-show act, non-show as shock. Акт је, у основи, специфични амбијентални перформанс, етеризација.

Комад. Освртај.
Човек са блокејима хода сценом. Не сувише брзо. Улази с лева, излази с десна. Негде на половини пута, благо се окрене да погледа у страну.
Циљ комада је underart, мотив, елемент.

Замрачење.

Крај комада.

Комад.
Човек обучен у светло одело, пословно, прилази, и сасвим формално седа на столицу. Обазире се лево-десно, испрси, затим погледа на сат. Потом устаје и одлази.

Радња се није збила. Фокус на активно недешавање. Циљ је наметнути изостанак ефекта као концептуалну форму.

Крај комада.

Комад. Chair dance.
Девојка се креће, за њом мушкарац носи столицу. Креће да седне, мушкарац ставља столицу. Затим девојка устаје, мушкарац носи столицу за девојком.

Крај комада.

Комад. Обојено огледало.
Огледало. Кофа са бојом и сунђером.
Актер извади сунђер из плаве боје пређе сунђером преко огледала затим кофом спере огледало. Пређе жутом, зеленом, црвеном, после црвене не спере него пређе плавом.

Крај комада.

Комад.
Стакло између два актера и публикума. Сунђер натопљен водом девојка притиска уз стакло мушкарац прилази и хвата између прста девојку и сунђер, помаже, заједно се крећу сунђером. Девојка креће са два сунђера по стаклу, ужива у глаткоћи; онда заједно са мушкарцем, крећу се обгрљени и клизе по стаклу.

Слика велики правилни круг по стаклу у једном потезу, сунђером или кистом, притиска груди о влажно стакло.

Крај комада.

Комад.
Старац са брадом пије пиво. Две плавуше за мини столом пију шампањац, младић вуче велико бело платно по сцени. Бацају латице руже по кишобрану који је отворен и који носи актер.
Девојке са укљученим ајфоном. Свака осетљава своје лице, и конус у помрачини.

Старац у великом шеширу.
Плавуша једе брескву.

Крај комада.

Комад. Перформанс.
Из плаве косе вади се влас, и са њом се сече ољуштена бресква на калоте и кришке. Затим је поједу.

Плавом власи девојке секу банане на сплит. Исто поједу.

Крај комада.

Комад. Перформанс.
Младићи поређани у круг, са срповима спојеним и у унутрашњем кругу.
Двојица по двојица раздвајају се и настављају, закачени српом.

Дионис.
Актер српом пара бело платно.

Крај комада.

Цртање осмица на бутинама девојака.

Троугла на плексусу мушкарца.

Круг око леве брадавице.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *