Цитати (VII)

Цитати (VII)

Јачање маније цитирања великих умова по друштвеним мрежама и отварање сајтова за просљеђивање туђих навода, навео је уредништво СРП-а да се прикључи овој кампањи и створи рубрику посвећену овој моди. Напомињемо да лакомисленији конзументи текстова са нашег сајта неће имати користи од ове рубрике јер цитати, које ћемо у турнусима по десет објављивати с времена на вријеме, не подлијежу просјечном укусу пратилаца друштвених мрежа. Они су само исјечак из стварно прочитаних књижевних и иних дјела, те, као такви (али и због помањкања патетичности у њима), сигурно неће подићи рејтинг преносиоцу.

У велеграду је смрт неприлика, неугодан посао који треба обавити, спремити отпатке на за то предвиђено мјесто, нестати.
(Иван Сламниг: Фрижидер)

Младић је одјевен мондено, западноевропски и само Ајфелова кула у позадини одаје трун његове провинцијалности (сваки се провинцијалац, дотепенац морао у Паризу барем једном сликати испред тог грозног и накарадног металног амблема).
(Горан Трибусон: Рај за псе)

Било је неких дана када бих своју јаму нашао сву посрану. Сељаци су срали обилато и смеђе (густи пастелни пејзаж). Била је то њихова ситна освета за оне педере. Силазио бих доље и избацивао. Није ми се баш свиђало: убитачни смрад, а и све је још било пуно живе, непроварене хране. У сезонским журбама (кише ће, поплаве ће, снијези ће и туче) сељаци су једноставно гутали храну. Жвакање је у већини случајева представљало чисти луксуз: поља су непрестано звала, у стајама је непрестано мукала увијек гладна и жедна марва, дрва би узмањкало сваке зиме. Тврди крушац. Тврдо срање. А да и не говоримо о крезубима и безубима: не знам сељака у чијим устима нисам видио црну крљу или празни дио уста. Мањкали су им готово редовито најважнији зуби. А о жутилу да и не говорим. Прем су имали и комбајне, и тракторе, и скупљаче траве, а неки већ уведоше и централно гријање што на дрва, а што на сунце!
(Бранислав Глумац: Покусни човјек)

Превише сам оригиналан и сложен да бих се заљубио у лепу жену која ми је заголицала машту. Баналности препуштам другима!
(Алесандро Билота: Меркурио Лои)

Ако мушкарац више воли жену него хладно пиво и финале на телевизору, то можда јесте права љубав, али тај није прави мушкарац.
(Вујадин Бошков)

Вјерујем у пожуду за месом и неизљечиву биједу душе.
(Хјалмар Содерберг)

Наши су стари имали израз набити рогове, који је весео. Од њега смо ми начинили браколомство, које је тужно.
(Гистав Флобер)

Кад хоћу да видим баште, зажмурим.
(Алберт Самeн)

Смрт је искуство које те промени.
(Паоло Моралес: Мрачна тантра)

Ал’ проста свјетина, та неслана стока.
Која нама даје и узима части,
Само за богаство канда има ока.
(Под појам свјетине неће мудрац пасти,
Све остало нек се у ту врећу скљока.
Чак они у сили и слави и хвасти,
Јера не помаже ни митра ни круна,
Ако глава под њом корова је пуна.)
(Лодовико Ариосто: Бијесни Роландо)

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *