ДЕСЕТ ЗАПОВИЈЕСТИ

ДЕСЕТ ЗАПОВИЈЕСТИ

5. новембра 2007. године је полиција у једној вили у Ђардину – маленом мјесту на сјеверној обали Сицилије, двадесетак километара западно од Палерма – ухапсила великог мафијашког боса Салватореа Ло Пикола познатијег под надимцима Барон или Стари и његовог сина Сандра.
Познаваоцима прилика на апенинском полуострву оваква вијест не представља сензацију, будући да се италијанска полиција посљедњих година може похвалити читавим низом успјешних акција у којима су пали бројни проминентни чланови подземља. Куриозитет у овој причи је извјештај полиције према којем је у приватној документацији мафијашког шефа, заједно са евиденцијом рада Коза Ностре, пронађен и попис са Десет заповијести, које зацртавају кодекс понашања доброг мафиоза.
Попис започиње реченицом „Кунем се на вјерност Коза Ностри. Уколико је издам, горјећу.” У категорији Права и обавезе налазе се заповијести:

1. Не представљај се директно другом члану, то мора учинити трећа особа.
2. Не гледај жену свог пријатеља.
3. Не буди виђен са полицајцем.
4. Не залази у локале и клубове.
5. Буди увијек доступан Коза Ностри, чак и да ти се супруга управо треба породити.
6. Увијек поштуј заказане састанке.
7. Спрам супруге се односи с поштовањем.
8. Затражи ли се од тебе информација, одговори увијек истинито.
9. Не присвајај новац других чланова или породице.
10. Ко има блиског сродника у полицији, у крвном је сродству с варалицом, те ако се влада лоше и нема моралних вриједности не може бити члан.

Није познато у којој мјери је овај Мафијашки декалог у наведеном облику међу италијанским криминалним клановима универзалан, будући да митски завјет ћутања омерта даје тек општа начела о допуштеном понашању из којег се, углавном тумачењем, изводе неписана правила, но без сумње се уклапа у општеприхваћене стереотипе о злочиначкој хоботници.

Извор: Libellus Прилагођавање: СРП

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *