Филип К. Дик: ТОП (II)

Филип К. Дик: ТОП (II)

Доспели су до обронака града недуго након поднева. Сунце, хладно и жуто, сијало је изнад њих на безбојном небу. Дорл се зауставио на рубу гребена, посматрајући град.
„Па, ево га. Оно што је остало од њега.”
А није остало пуно. Огромни бетонски стубови које су видели, нису ни били стубови већ разрушени темељи грађевина. Неподношљива врућина их је пекла, готово их лепила за тле. Ништа више није преостало, само овај чудновати круг беличастих квадрата, од око четири миље у пречнику.
Дорл је отпљунуо, згађен. „Још протраћеног времена. Мртав костур од града, ништа више.”
„Али одавде су испаљени хици ”, промрмљао је Тенс. „Имај то у виду.”
„Уз то, онај који је пуцао је прецизан, и прилично вешт”, додала је Наша. „Хајдемо.”
Ушетали су се у град, прошавши поред порушених грађевина. Нико се није оглашавао. Корачали су у тишини, ослушкујући бат сопствених корака.
„Језив призор”, промрмљао је Дорл. „Виђао сам и раније порушене градове, али они су просто изумрли од старости, старости и умора. Овај је усмрћен, спаљен до темеља. Овај град није умро – он је убијен.”
„Питам се како ли се звао”, рекла је Наша. Окренула се и пришла степеништу једне од рушевина. „Шта мислиш, могу ли се пронаћи постоља са путоказима? Некакве плоче?”
Уперила је поглед у рушевине.
„Овде нема ничега”, добацио је Дорл нестрпљиво. „Хајдемо.”
„Чекај.” Наша се сагнула, додирујући бетонску плочу. „На овоме је нешто написано.”
„Шта је то?” Тенс је дојурио. Савио се и, покривен облаком прашине, прешао рукавицама преко површине плоче. „Ово су, без сумње, слова.”
Извадио је оловку из џепа заштитног одела и преписао слова на комад папира. Дорл је добацио летимичан поглед преко његовог рамена. На папиру је писало:
Френклин апартмани.
„То је овај град”, рекла је Наша. „Ово је његово име.”
Тенс је ставио папир у џеп. Наставили су пут. После неког времена, Дорл је рекао: „Наша, знаш, мислим да нас неко посматра. Стани, не осврћи се.”
Млада жена се зауставила, као смрзнута.
„Ох, зашто то говориш? Јеси ли нешто видео?”
„Не, али могу то да осетим. А ти?”
Наша се благо осмехнула. „Не осећам ништа, али сам можда свикнутија на то да ме неко посматра. Окренула се на другу страну. „Ох!”
Дорл је посегао за оружјем. „Шта је? Шта видите?” Тенс се нагло укопао и широм разјапио уста.
„Топ”, рекла је Наша. „То је тај топ.”
„Погледајте само колика је ова проклетиња.” Дорл је полако вратио своје оружје. „Мора да је она, нема сумње.”
Топ је био огроман. Усправан и ненадмашан, био је упрт ка небу – гомила челика и стакла, укопана у широку бетонску плочу. Чак и док су га посматрали, обртао се око своје основе која је непрекидно зујала. Танак покретни диоптер је, ношен ветром, правио заокрете – мноштво умрежених дрвених штапова наслаганих поврх високог стуба.
„Ово је живо”, прошаптала је Наша. „Слуша нас, посматра нас.”
Топ се још једном помакао, овога пута у смеру казаљке на сату. Био је подешен тако да може да начини пун обрт. Цев је благо спустила нишан, а онда је поново заузела почетни положај.
„Али, ко испаљује хице?” рекао је Тенс.
Дорл се насмејао. „Нико. Нико их не испаљује.”
Наша и Тенс су разрогачили очи. „Како то мислиш, нико?”
„Топ их испаљује сам.”
Нису му поверовали. Наша му је пришла, мрштећи се и посматрајући га искоса. „Не разумем. Како мислиш испаљује их сам?”
„Гледај, показаћу ти. Не померај се.” Дорл је покупио камичак са земље. На тренутак је оклевао, а онда га је бацио високо у ваздух. Истог тренутка, огромна цев се нагло помакла, диоптер се згрчио.

Камичак је пао на земљу. Топ је застао, а онда је поново започео своје циклично врлудање – тихо обртање око своје осе.
„Видиш ли?” рекао је Дорл. „Приметио је камичак чим сам га бацио. То значи да будно мотри на све што лети или се креће изнад површине.
Вероватно нас је спазио чим смо доспели у гравитационо поље планете. Вероватно нас је имао на нишану од самог почетка. Немамо никаквих
изгледа. Познат му је и положај наше летилице. Чека само да се поново отиснемо.
„Јасно ми је”, рекла је Наша, климајући главом. „Топ је приметио камичак, али не и нас – јер ми се крећемо по површини, не изнад ње. Програмиран је да пуца само на летеће објекте, на небу. Летелица је безбедна док поново не полетимо, онда нам је дошао крај.”
„Али чему топ служи?” додао је Тенс. „Овде више нема живе душе. Сви су спржени.”
„То је машина”, рекао је Дорл. „Машина која је програмирана да обавља свој посао. И она то и чини. Како је преживела велики бљесак, не
знам. Сад стоји, очекује непријатеља, вероватно неку врсту ваздушног пројектила.”
„Непријатеља”, рекла је Наша. „Некога из сопствене расе. Ко би рекао да су се борили међу собом, пуцали на себе.”
„Било како било, с тим је свршено. Али, овде где стојимо, борба још увек траје. Овај последњи топ, још увек будан, спреман да убије, наставиће да обавља свој задатак – док се потпуно не истроши.”
„А до тада ћемо и ми бити мртви,” рекла је Наша огорчено.
„Мора да их је било на стотине”, промрмљао је Дорл. „Мора да су их користили непрекидно – топове, оружја, униформе. Вероватно су од тога
начинили животну рутину, попут јела или спавања. Институције, цркве и државе. Људи обучени да се боре и предводе армије. Часне, уважене професије.”
Тенс је пришао топу, зурећи у њега из непосредне близине. „Јако је детаљно разрађен, зар не? Диоптер, све ове цевчице. Претпостављам да
поседује некакав телескопски вид.” Примакао је шаку и додирнуо руб дугачке цеви.
Истог тренутка топ је начинио нагао покрет, зањихавши цев.
„Не мичите се!” вриснуо је Дорл. Стајали су као укопани док им је цев прелетела поред лица. На кратко је оклевала, зујећи и шкљоцајући, тражећи прави положај. А онда је зујање замрло, топ је утихнуо.
Тенс се простодушно насмејао. „Мора да сам ставио прст преко објектива. Бићу пажљивији следећи пут.” Попео се на кружну плочу, корачајући тихо и обазриво. Убрзо је нестао иза велике машине.
„Где је отишао?” рекла је Наша срдито. „Због њега ћемо сви погинути!”
„Тенс, врати се!” Викнуо је Дорл. „Шта радиш то?”
„Само мало, чекајте.” Уследила је тишина. Напокон, археолог се појавио. „Мислим да смо пронашли нешто. Приђите, ово треба да видите.”
„Шта је?”
„Дорл, рекао си да је топ програмиран да држи непријатеља на одстојању. Мислим да ми је јасно и зашто.”
Били су потпуно збуњени.
„Мислим да ово оружје нешто штити. Приђите, помозите ми.”
„Добро”, рекао је Дорл. „Хајдемо.” Прихватио је Нашину руку. „Хајде да видимо шта је пронашао. Могао сам да предосетим овако нешто кад сам видео да је топ…”
„Да предосетиш шта?” Наша је склонила руку. „О чему говориш? Понашаш се као да знаш шта је пронашао.”
„Зато што знам”, осмехнуо се Дорл. „Сећаш ли се легенде коју све расе негују, мита о покопаном благу, о змају – звери која га штити, приљежно га чува и не дозвољава ником да му се приближи?”
Потврдно је климнула главом. „Дакле?”
Дорл је уперио кажипрст ка топу. „Ово је змај. Хајдемо.”
Свe троје су уложили напор да подигну челични поклопац и одложе га на страну. Дорл се потпуно презнојио.
„Није вредно труда”, промрмљао је, загледан у тамну, зјапећу јаму под њиховим стопалима. „Или јесте?”
Наша је ручном лампом осветлила степениште које је водило у јаму. Све је било покривено развалинама и слојевима прашине. На самом дну
су лежала челична врата.
„Хајдемо”, рекао је Тенс, видно узбуђен. Упиљио је поглед у јаму. Посматрали су га док се спуштао до врата и безуспешно покушавао да их
одшкрине. „Помозите ми!”
„Уреду, силазимо.” Обазриво су се спустили низ степенице. Дорл је проверио врата. Била су чврсто затворена, забрављена. На вратима је стајао натпис који нису умели да прочитају.
„И шта сад?” рекла је Наша.
Дорл је извадио оружје. „Одмакните се, ништа ми друго не пада на памет.” Притиснуо је окидач. Црвени зрак је погодио дно врата, здробивши га. „Мислим да је ово довољно да прођемо. Хајде да покушамо.”
Лагано су одгурнули врата, наслагали здробљене комаде по страни, и осветливши ручном лампом пут пред собом, наставили да корачају.
Нашли су се у трезору. Слојеви прашине су покривали читав простор. Дрвени сандуци су лежали наслагани поред зидова, огромне кутије, пакети и контејнери. Тенс је знатижељно разгледао просторију.
„Шта ово, заправо, представља?”, промрмљао је. „Нешто од велике вредности, претпостављам.”
Покупио је једну од кутија са земље и отворио је. Из ње је испала црна трака, обмотана око цилиндра. Знатижељно ју је подигао и примакао светлу.
„Погледајте ово.”
Наша и Дорл су пришли.
„Слике”, рекла је Наша. „Мајушне слике.”
„Некакви записи.” Тенс је поново вратио траку у кутију. „Погледајте, овде има на стотине оваквих креденаца. Хајде да отворимо још неки.”
Дорл је већ преиспитивао цилиндар. Трака је била сува и крхка. Успео је, да је донекле развуче.
На њој се налазила слика – дечак пријатног осмеха, млад и витак, одевен у плаво. Изгледао је свеже, малтене живо, готово спреман да искочи пред њих, у светлокруг ручне лампе. Био је то један од њих, један од убијене расе, расе која је потпуно ишчезла.
Дуго су зурили у слику. Најзад, Дорл ју је поново обмотао око цилиндра.
„Сви ови креденци”, рекла је Наша. „Ко зна колико има слика у њима. И ови цилиндри. Шта ли је у кутијама?”
„Ово је њихово благо”, рекао је Тенс, готово у себи. „Овде су њихове слике, њихови записи. Вероватно је овде сачувана сва њихова књижевност – приче, митови, идеје о космосу.”
„И њихова историја”, рекла је Наша. „Моћи ћемо да уђемо у траг њиховом развојном путу и да откријемо зашто су постали то што јесу.”
Дорл је корачао лево-десно. „Необично”, промрмљао је. „Чак и на самом крају, чак и кад су почели да се уништавају, знали су, дубоко у души су знали да је њихово право благо управо ово – књиге, приче, митови. Чак и пошто су им градови сравњени са земљом и сва земља спржена, потајносу се надали да ће се једног дана вратити и затећи ово. Након што све остало ишчезне.”
„Кад се вратимо кући, затражићемо да пошаљу истраживачку мисију”, рекао је Тенс. „Све ово може лако да се натовари и понесе. Кренућемо…”
Заћутао је.
„Да”, додао је Дорл суво. „Да, кренућемо за око три дана, када поправимо летелицу и отиснемо се. Ускоро ћемо бити кући. То јест, ако нас ништа не спречи. Ова проклетиња, на пример…”
„Ох, прекини!” рекла је Наша срдито. „Тенс је у праву, све ово мора бити пресељено, пре или касније. Мораћемо да решимо проблем топа, немамо другог избора.”
Дорл је затресао рамена, лица згрченог од беса. „Шта онда предлажеш? Чим се отиснемо, бићемо лаке мете. Успешно су заштитили своје благо, можда чак и превише успешно. Уместо да га сачувају, лежаће овде док не сатруне. Нема сумње – послужиће својој сврси.”
„Не разумем?”
„Зар не видиш? То је све што су умели – да саграде топ и програмирају га да пуца на све што наиђе. Били су сигурни да ће сваки посетилац
бити непријатељ, спреман да им одузме све што су створили. Па, што се мене тиче, могу то и да задрже.”
Наша, која за то време одлутала у сопствене мисли, одједном је довикнула. „Дорл! Не знам зашто смо оволико збуњени. Ми, заправо, и немамо никакав проблем. Топ није никаква сметња.”
Двојица мушкараца су је посматрали разрогачених очију.
„Није сметња?” рекао је Дорл. „Већ је једном пуцао на нас. Чим се поново нађемо у ваздуху…”
„Зар не видиш?” Наша се насмејала. „Јадни, будаласти топ је потпуно безопасан. Чак и ја бих могла да изађем на крај са њим.”
„Ти?”
Очи су јој засијале. „Да, уз помоћ обичне полуге, чекића или комада дрвета. Зар не видиш? Ако се отиснемо, готови смо – топ је програмиран да пуца у све што лети. Али само то и уме! Наспрам противника на земљи је потпуно беспомоћан, зар не?”
Дорл је климнуо главом. „Мекан трбух змаја. Према легенди, змајева крљушт не покрива његов трбух.” Почео је да се смеје. „Да, тако је!”
„Хајдемо, онда.” Рекла је Наша. „Треба да се вратимо до брода, имамо недовршеног посла.”

Стигли су до летелице рано, следећег јутра. Капетан је у току ноћи преминуо, након чега су му, како је обичај налагао, чланови посаде кремирали тело. Нечујно су посматрали пламен док се последња искра није угасила. И баш кад су одлучили да се врате прекинутом послу, двојица мушкараца и једна жена су се појавили, као ниоткуда, прашњави и уморни – још увек видно усхићени.
Из правца летелице корачала је група људи. Сваки је носио неки комад оруђа у својим рукама. Скупина је марширала преко сивкасте згуре, преко непремерене површине здробљенoг метала. Када су стигли до великог оружја, сви су почели снажно да га ударају разноразним полугама и чекићима.
Телескопско окно се распало на комадиће, ожичење је ишчупано, покидано. Делићи деликатне опреме су полупани, разорени.
Напослетку су и бојеве главе однесене, окидачи и завртњи су уклоњени.
Топ је био потпуно смрскан, велико оружје је разлупано. Људи су се спустили до трезора и испитали благо. Сада, када овог страховитог металног заштитника више није било, опасност је напокон минула. Прегледали су слике, траке, креденце са књигама, круне са драгуљима, пехаре, статуе.
Сунце је већ увелико утонуло у сивкасту измаглицу која је плутала преко површине планете када су се уљези попели уз степениште. Кратко су постојали поред полупаног топа, посматрајући његове непокретне обрисе. Онда су се упутили ка летилици. Још увек их је чекало доста посла. Труп је био гадно оштећен, доста тога је било начето и изгубљено. Требало је оправити летилицу и поново се отиснути.
Пет дана су је оправљали, свe петоро, док је нису оспособили за лет.

Наша је стајала у контролној соби, посматрајући површину планете док је летилица узлетала. Прекрстила је руке и села на руб стола.
„О чему размишљаш?” Упитао је Дорл?
„Ја? Ни о чему.”
„Јеси ли сигурна?”
„Мора да је постојало време када је ова планета била сасвим друкчија, када је на њој још увек било живота.”
„Претпостављам да је тако. Права је штета што ниједан од наших бродова није доспео овако далеко. Али опет, нисмо могли да претпоставимо
да овде има интелигентног живота, барем не док нисмо видели фисију на ноћном небу.”
„А онда је већ било касно.”
„Не сасвим. На крају крајева, њихови предмети, њихова музика, књиге, слике – све то је преживело. Однећемо их кући, проучаваћемо их.
Штавише, они ће нас променити, после тога више нећемо бити исти. Њихове скулптуре, пре свега. Јеси ли видела ону голему крилату звер, обезглављену и обезножену? Вероватно ју је неко поломио. Али та крила – деловала су јако старо. Она ће нас променити, у то нема сумње.”
„Када се вратимо, топа више неће бити”, рекла је Наша. ”Следећег пута неће чекати да нас обори. Моћи ћемо да слетимо и покупимо благо,
или како га ти већ називаш.Ти ћеш нас предводити”, осмехнула му се. „Предводићеш нас, јер ти ћеш бити капетан.”
„Капетан?” Намрштио се Дорл. „Одлука је, дакле, донесена.”
Наша је слегла раменима. „Формар се са мном стално свађа. Мислим да си ми ти, све у свему, ипак дражи.”
„Хајдемо онда,” рекао је Дорл. „Пођимо кући.”
Летилица је тутњала док је прелетала преко рушевина града. Начинила је огроман лук, а онда се окренула ка хоризонту, устремивши се ка непрегледном космичком простору.

Испод ње, у средишту разореног града, напола смрскани диоптер се благо згрчио, опазивши брод који се отиснуо са површине. Основа великог
оружја је болно задрхтала, упињући се да начини заокрет.
Недуго потом, испод развалина, бљеснуло је црвено светло упозорења.
Стотину миља далеко од града, још једно црвено светло је бљеснуло, дубоко испод површине земље. Релеј је успоставио струјно коло, зупчаници су зашкљоцали, завтрњи су се окренули. На површини, део згуре се издигао изнад тла. Рампа се појавила.
Истога тренутка, запрежна колица су изронила на површину.
Начинила су заокрет ка граду. Иза њих, друга запрежна колица су учинила исто. Била су натоварена жицама и кабловима. А онда су и трећа
изронила на површину, крцата телескопским и оптичким материјалом. Уследило је још колица, нека су превозила делове контролне опреме, нека завртње, нека чиоде и обичне шрафове. Последња су са собом носила нуклеарне бојне главе.
Запрежна колица су се поређала једна иза других, начинивши колону. Истог тренутка, колона је почела да се помера, неосетно се труцкајући
изнад смрзнуте згуре. Кретала се ка граду.
Ка оштећеном топу.

Са енглеског превео
Душан Јагличић

Превод преузет из четвртог броја Бокатиног дијака.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *