Нове књиге и богат програм у част Радичевића

Нове књиге и богат програм у част Радичевића

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ – “Пролећни Бранкови дани”, традиционално, и ове године у Сремским Карловцима и Новом Саду биће одржани од 15. до 28. марта, а како је саопштило “Бранково коло”, у чијој ће организацији ова манифестација бити одржана, већ су познати сви учесници у десет разноврсних програма.

На свечаном отварању манифестације посвећене 194. рођендану Бранка Радичевића, под мотом “Ој, Карловци, место моје драго,/ко детенце дошао сам амо”, у сали најстарије српске гимназије у Сремским Карловцима биће уручена престижна пјесничка награда “Печат вароши сремскокарловачке”. Ова награда, која у континуитету траје већ 51 годину, 15. марта, на дан Бранковог рођења по старом календару, биће уручена равноправним добитницима Милану Пађену за збирку пјесама “Пут без путоказа” и Владану Ракићу за књигу поезије “Капије времена”.

На свечаном отварању наступиће пјесници разних генерација и поетика: Стеван Тонтић, Душан Радак, Дубравка Миленковић, Душан Захаријевић, Растко Лончар, Ивана Стојић и Ирена Плаовић, а поред пјесничког, најављени су и музички и драмски програм. Сутрадан, у Градској библиотеци у Новом Саду “Бранково коло” угостиће Милана Милошевића, главног и одговорног уредника часописа “Срп”, гдје ће он заједно са члановима редакције представити млади часопис за књижевност и умјетност из Приједора. О часопису “Срп” још ће говорити и аутори “Бранковог кола” Растко Лончар и Горица Радмиловић, а модератор програма биће Милена Кулић.

У данима који слиједе, у Змај Јовиној гимназији у Новом Саду, другој по старини у Срба, монодраму “Светлост која живот значи” по дјелу Иве Андрића “На Дрини ћуприја” извешће познати драмски умјетник Тихомир Станић. Затим, у Карловачкој гимназији, у култној спомен-библиотеци, биће промовисан јубиларни 110. број чувеног листа “Бранко” ове средњошколске образовне установе.

На Свјетски дан поезије, 21. марта, под мотом “Певам дању, певам ноћу,/ певам селе што год хоћу”, као централни догађај, биће промовисане четири пјесничке књиге “Бранковог кола”, штампане управо за ову прилику, за 194. рођендан Бранка Радичевића. То су књиге: “Песмице” Перице Маркова, “Путник са тачком” Иване Стојић и “Велико Топло” Ирене Плаовић, а најинтересантнија за читалачку публику у РС биће књига “Записи за малтешке хриди” Бањалучанина Горана Гаврића Грге.

Милан Ракуљ

Чланак преузет са www.nezavisne.com

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *