Зоран Симјановић објавио своје Друге Теме

Зоран Симјановић објавио своје Друге Теме

Није неуобичајено да филм настави свој живот кроз музику из њега, посебно данас када је иста доступна путем нових дигиталних медија. То се некако посебно односи на дело Зорана Симјановића, композитора филмске музике без премца на овим просторима. О томе какав је мајстор у свом послу Зоран Симјановић зна се довољно, али управо су ове, ДРУГЕ ТЕМЕ, простор на којем у пуној ширини тек можемо да видимо његову стваралачку разноврсност. ДРУГЕ ТЕМЕ су оно “везивно ткиво” у филму, музичке нумере које, паралелно са главним темама, помажу динамизацији или драматизацији радње, убрзавају или успоравају сам ток филма; дакле, без њих би сам филмски поступак био немогућ.
Сада, на једном месту, видимо пресек “Других тема” Зорана Симјановића од 1967. до 2017. компонованих и снимљених за култне филмове у протеклих 50 година.
За овај албум од отприлике изабраних 300 сати сачуваног филмског материјала издвојено је оптрилике 13 сати истог. Има ту свега: рока, фанка, џеза, етно звука. Доста незаборавних тема из “Немирних”, “Специјалног васпитања”, “Балкан експреса”, “Маратонаца…”, “Танго Аргентино”, али и “Фалсификатора” и “Слепог путника на броду лудака”….
Ово издање је вишеструко значајно јер, колико је познато, ништа слично не постоји у стваралачкој пракси код нас. Зоран Симјановић је, срећом, аутор посвећен свом стваралаштву, па педантно чува своје урађене материјале. Што овде никако није пракса.
Како сам аутор каже, многе теме је у међувремену и заборавио. Али такав је живот а 50 година је дуг период. Са осмехом признаје, да када их данас поново чује, умивене и дигитално ремастеризоване, не може да верује како добро звуче, јер је оно чега се несумњиво сећа, да су рађене брзо, уз помоћ пословичног штапа и канапа, само да се “стигне на време”.

Преузето са сајта www.fmportal.rs

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *