Додјела “Пелагићевог рунолиста” у Банском двору

Додјела “Пелагићевог рунолиста” у Банском двору

Књижевни портрет Ненада Грујичића, вече приликом које ће овом књижевнику бити уручена награда “Пелагићев рунолист” за цјелокупно дјело, биће одржан у Вијећници културног центра Бански двор сутра с почетком у 19 часова.

Награду додјељују Завичајно удружење “Змијање” и Књижевна заједница “Васо Пелагић”, а Грујичић је пети добитник овог признања.

“Досад су ту награду добили Душко М. Петровић, Милош Милојевић, Зоран Хр. Радисављевић и Миле Мутић. Грујичић као пети добитник награде је, чини ми се, позлатио и уљепшао ову групу људи. Награда је уведена 2011. године и Грујичићу је намијењена за 2017. годину”, казао је за “Независне” Ранко Прерадовић, књижевник и директор Књижевне заједнице “Васо Пелагић”.

Ненад Грујичић каже да је Пелагић претеча Петра Кочића, те да је као такав парадигма народног трибуна здравог разума и непоткупљиве визије.

“Књижевник и научник, публициста и интелектуалац, просветни радник и народни лекар, идеолог и устаник, утописта и практичар, Пелагић је нека врста рационалне јуродивости која је имала судбинске задатке и резултате. Храбар и агилан, учен и даровит ‘на четири воде’, па ипак – јавно рашчињаван, проглашаван лудим, прогањан, бацан у затворску мемлу и букагије”, рекао је Грујичић о Васи Пелагићу.

Поред Грујичића, о његовом књижевном дјелу говориће: Ненад Новаковић, Мирко Вуковић, Милан Ракуљ и Никола Париповић, а нешто више о Васи Пелагићу и самој књижевној награди казаће Винко Лолић, предсједник ЗУ “Змијање”.

Невена Вржина

Преузето са www.nezavisne.com

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *