У сусрет Међународном салону стрипа “Девета димензија”

У сусрет Међународном салону стрипа “Девета димензија”

Бањалука ће од 12. до 14. октобра бити домаћин првог Међународног салона стрипа “Девета димензија” и то у Каменој кући на Кастелу. Организатор салона је Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија”.

Чланови “Девете димензије” су и ове, као и претходних година, одрадили велики посао када је у питању промоција стрип умјетности на простору Републике Српске. Организација првог Салона круна је досадашњег рада Удружења, те прилика за промоцију стрипа широј јавности, а уједно и шанса љубитељима ове врсте умјетности да упознају врхунске ауторе из свијета, који ће током трајања Салона боравити у Бањалуци.

Прво издање Салона стрипа посјетиоцима ће понудити бројне садржаје, који ће почети и прије 12. октобра, промоцијом пригодне поштанске марке на тему стрипа. Поред тога, планирана је поставка осам изложби, са више од 500 страница стрипа, те промоције бројних стрип издања.

Оно што посебно издвајамо су стрип радионице и стрип школа. Намјера је да окупимо све више полазника, од 7 до 77 година. Радионице и материјал су бесплатни.
Значај једне овакве манифестације за Бањалуку, али и Републику Српску, огледа се и у врхунским ауторима који ће бити гости Салона.

Тако је, у сарадњи са Амбасадом Италије, планирана промоција легендарног стрип серијала “Алан Форд”, коју ће пратити изложба оригиналних табли овог стрипа.

Угостићемо и француског стрип аутора Орелијена Фернадеза, који ће представити своје радове, али и учествовати у стрип школи.

Бањалучки Салон представиће и познатог аутора Сашу Јовановића Фафнера, који је објавио осам албума за француско тржиште.

Планирана је и изложба радова Милорада Вицановића Мазе, који је до сада објавио 30 албума у Француској. „Девета димензија“ успјела је да му објави осам албума на српском језику.

Поред тога, посјетиоци бањалучког Салона имаће прилику да виде и изложбу чувеног стрип цртача Жељка Пахека, те изложбу и промоцију Саше Ракезића Зографа.

У плану овогодишњег Салона је и представљање издања “Девете димензије”, као и Стрип школе, која дјелује на простору Прњавора, Српца и Дервенте у организацији Здравка Кнежевића Кнеза и њиховог стрип часописа ”Кунова”.

Посјетиоци Салона упознаће се са радом двије издавачке куће из региона: “Комико” и “Бесна кобила”, те са радом антикварнице “Рамајана”, која представља нешто супротно стрипу. Такође, ово ће бити и прилика да купе и неки од бројних стрипова у понуди стрипарнице “Тарантула” из Мостара.

Јован Гверо из Новог Сада бањалучкој публици представиће Фестивал “Новосадски стрип викенд”, који се одржава већ 12 година.

Такође, гости ће бити и наши пријатељи макетари из Бањалуке, који ће промовисати своје радове.

Посебан програм Салона представља промоција “Стриповијетки”. Ово је први пут у историји да су јунаци Петра Кочића представљени публици кроз форму стрип умјетности. Ради се о албуму који носи назив “Стриповијетке”, а у издању је Народне и универзитетске бибилотеке Републике Српске. Албум је реализован у сарадњи са “Деветом димензијом”, има 60 страна са пет Кочићевих прича преточених у стрип.

Поред изложбених поставки гостију (Орелијен Фернандез, Жељко Пахек, Александар Зограф, Макс фон Фафнер, Милорад Вицановић Маза) и поред већ наведене изложбе стрипа “Алан Форд”, биће постављене и двије изложбе из продукције “Девете димензије”. Једна од њих је изложба радова полазника стрип школе “Кунова”, која дјелује у Прњавору, Српцу и Дервенти и, можда најзначајнија, “3. Изложба стрипа Српске”, која представља радове 21 тренутно активног стрип аутора, од Бањалуке преко Источног Сарајева до Невесиња.

Ова поставка ће након бањалучког Салона кренути на турнеју широм Републике Српске, али и даље, уколико буде заинтересованих.

Чланак преузет са www.srpskacafe.com

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *