Промоција ,,Културног памћења тршћанских Срба” др Миле Михајловић у Приједору

Промоција ,,Културног памћења тршћанских Срба” др Миле Михајловић у Приједору

Драги посјетиоци нашег сајта,
обавјештавамо Вас да ће се у четвртак, 1. новембра о. г. с почетком у 18 часова у приједорској Градској читаоници одржати промоција научне студије др Миле Михајловић ,,Културно памћење тршћанских Срба”. Улаз слободан.

Књига је јединствена научна студија која кроз теоријски и емпиријски преглед наслова дефинише два појма: културно памћење у дијаспори и националну културу у дијаспори, формира јасну, општу слику о културолошким специфичностима Срба у Трсту, с циљем да понуди предлог новог, јединственог и софистицираног концептуалног модела управљања националним културним наслеђем ван граница матице, модела компатибилног и интероперабилног с другим системима и да формира платформу за формулисање прецизних мисија, циљева и задатака државних органа и институција у смислу очувања мањинског културног наслеђа у иностранству.

У том смислу, ова књига има универзални значај, јер на јединственом примеру тршћанских Срба разматра тематику разлога асимилације, односно, у каквим условима једна мањинска заједница, другачијег језика, културе и вере од већине која је окружује, може да сачува властити идентитет, своје различитости и специфичности и колико дуго може да опстане; какве јој околности погодују, а какве неумољиво воде у асимилацију у већинско друштво, што значи утапање и губљење идентитета; докле иду границе интеграције, а када и зашто се она неприметно претвара у асимилацију; да ли су споменици културе одиста толико снажан епицентар културног памћења у стању да, у кризним ситуацијама губљења везе са матицом, буду стожер очувања културног идентитета мањине; који је истински фактор очувања идентитета и који је инструмент којим се то постиже. Истраживање културног памћења на примеру тршћанских Срба омогућава научну критику и усавршавање досадашњеих научних сазнања о актуелним системима очувања националног идентитета, као и њихову имплементацију у научну теорију и праксу, али и проверу и усавршавање до сада примењених метода, техника и инструмената у истраживању сложених система културног памћења.

Покровитељ књиге је Њ.К.В. престолонаследник Александар II Карађорђевић.

Уводну реч написао је, осим покровитеља, гувернер покрајине Фурланија – Јулијска Венеција Масимилијано Федрига и потпредседник СПЦО у Трсту, г. Златимир Селаковић.

Рецензенти књиге су проф. др Миливоје Павловић, проф. др Зоран Мирковић, проф. др Драган Никодијевић и проф. др Момчило Павловић.

Објављивање ове књиге омогућила је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Као најбоље прозно дело, књига је добитник Повеље „Растко Петровић“ за 2017, коју додељује Матица исељеника Србије и Срба у региону.

Књига је 2018. године преведена и објављена на италијанском језику, такође уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова и Министарства за културу и информисање Републике Србије.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *