XII Салон стрипа, Лакташи 2019

XII Салон стрипа, Лакташи 2019

У периоду од 12. до 13. априла 2019. године, у Галерији ЈУ “Центар за културу и образовање” Лакташи, одржаће се XII Салон стрипа, Лакташи 2019.

Настављамо слиједити концепт да више радимо на стварању млађе публике и аутора. Долазак искусних стрип аутора који учествују на стрип радионицама, идеална је прилика за едукативни рад са младим људима који директно утиче на њихов напредак. То се показало као врло добра идеја јер је број учесника на тим радионицима, сваке године све већи.

Традиционално, на програму ће се наћи стрип радионице које ће ове године водити цијењени стрип аутори из региона. Поводом тога, позивамо све заинтересоване да, без обзира на узраст, узму учешће на радионицама које ће се одржати у петак и суботу од 12:00 – 20:00.

Учесници и посјетиоци ће такође имати прилику да уживају и у берзи стрипа уз гостовање издавачкe кућe “Девета Димензија” из Бањалуке, (која дјелује у склопу Удружења Стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске), представљању нових стрип издања као и дружењу. На берзи стрипова ће се такође моћи наћи издања скоро свих издавачких кућа из региона попут “Фибре”, “Дарквуда”, “Дибидуса”, “Бесне кобиле”, “Чаробне књиге“ и других. И ове године ће на Салону бити организована изложба макетарских радова и демонстрациона радионица макетарског клуба „Кастел“ Бања Лука.

„Стрип се, нажалост и даље код нас третира, или као шунд, или као дјечја забава. А није ништа од тога. Стрип је озбиљна умјетност, као и свака друга. Наравно, као и свака друга културна дјелатност, и стрип треба имати подршку друштва, треба стварати и едуковати публику, помогао би свакако и раст стандарда, и много тога још како би се стрипу вратио положај који има у нормалним срединама. Али, генерално мислим да има будућност, јер се увијек нађе неко ко воли цртати и читати стрипове. То је довољно, макар за почетак“ – каже Маза, стрип аутор са 30 објављених албума за инострано тржиште.

Учесници XII Салона стрипа Лакташи су:

Татјана Видојевић, Предраг Иконић, Мидхат Капетеновић, Милан Младић, Филип Андроник, Борислав Маљеновић, Милан Дрча, Енис Чишић, Здравко Кнежевић, Мирослав Слипчевић – Мими, Дејан Шијук, Срђан Врањеш, Кенан Халиловић, Армин Ождић, Јован Братић, Срђан Салат

Организатори: ЈУ „Центар за културу и образовање“ Лакташи и стрип аутор Милорад Вицановић – Маза,“, свјетски познат стрип аутор из Лакташа, који годинама ради за Француске стрип издаваче Delcourt I Soleil и оснивач манифестације „Стрип салон Лакташи“.

Надамо се Вашем доласку.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *