Објављен превод спева „Сер Гавејн и Зелени витез“

Објављен превод спева „Сер Гавејн и Зелени витез“

У издању Матице српске и Филозофског факултета из Косовске Митровице објављена је књига Сер Гавејн и Зелени витез: превод, тумачења и значења проф. др Младена Јаковљевића. Ово је први превод у стиху на српски језик овог знаменитог витешког романа и једног од најзначајнијих остварења енглеске средњовековне књижевности, насталог у четрнаестом веку.
Књига разматра низ тема значајних за читање и тумачење овог дела: од настанка, ауторства и жанровског одређења, узора, језика и формалних обележја дела спеваног у алитеративном стиху, преко друштвеноисторијског и културног контекста у којем је настало, позиционирања у оквирима витешке културе, хришћанских идеала и паганских веровања и традиције, до значења, симбола и мотива, као и савремене рецепције и значаја за савремену фантазијску књижевност.
На српски језик преведена су сва четири певања Сер Гавејна и Зеленог витеза, односно свих 2530 стихова – датих упоредо са изворним текстом на средњоенглеском језику. Уз три фотографије самог рукописа, текст прате илустрације проф. др Младена Јаковљевића.
Књига је настала као резултат рада у оквиру пројекта Матице српске „Жанровска укрштања српске и англофоне књижевности: преводна рецепција и књижевнотеоријска интерпретација“, има 256 страна а рецензирали су је проф. др Владислава Гордић Петковић, проф. др Мирјана Лончар Вујновић, проф. др Весна Лопичић.

Чланак преузет са https://medjutim.dnk.org.rs

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *