Издаваштво ,,Битије”

Издаваштво ,,Битије”

Новоосновано издаваштво „Битије”, са седиштем у Новом Саду, покренуло је нову енергију и снагу.
Три главна оснивача, Ђина Весић, директорка издаваштва, Растко Лончар, главни и одговорни уредник истог, и Денис Тул, стручњак за права интелектуалне својине, потврђују да су у веома кратком року од обелодањивања оснивања добили изузетно велики број похвала, коментара, неке нове, другачије енергије, и оно што је најважније, рукописа младих, и до сада, неафирмисаних људи, иако су, кажу, стигли и рукописи одређених аутора који су већ дуго времена на нашој књижевној сцени, што их није изненадило, будући да је ојачавање позиције аутора у области издаваштва један од главних покретача ове приче.
Кључна начела њихове поетике оснивања јесу промовисање културе и књижевности, промовисање стваралаштва и издаваштва, као и промовисање научно-истраживачког, стручног и другог ауторског рада.
Поред тога, издаваштво „Битије” жели да пружи подршку ауторима и ствараоцима у области интелектуалне својине, у заштити ауторских права, и оно што је још важније, у промовисању тих ауторских права, као и у дигитализацији књижевних садржаја и пружању подршке у области књижевности и културе.
Напослетку, оно што истичу као једну од најважнијих карактеристика, поред свих осталих, јесте промовисање и јачање српског националног идентитета, односно, српске традиције, српског писма, културе сећања и памћења и свега оног што је конститутивни део једног народа.
За сада, издаваштво „Битије”, у веома кртаком периоду од оснивања, објавило је две збирке песама.
Прву збирку „(Не)доход”, објављену у посебној Едицији „Укрштаји”, потписује песник Душан Захаријевић који иза себе има књигу поезије Антологија савременог песништва/ Антилогија свевременог речништва.
Док друга збирка песама „Тобом овенчани (све)мир” припада Николи Искићу, аутору збирке поезије „Сведочанство” и романа под називом „Лилиа”.
У будућности, издаваштво „Битије”, поред даљег објављивања штампаних дела, планира реализацију аудио и електронских књига, као и неколико изузетно интригантних аутора и наслова које, за сада, не би да откривају.
За све нове информације, слање рукописа и слично, можете им писати на њихов имејл izdavastvo.bitije@gmail.com или их пратити на друштвеним мрежама facebook, instagram, linkedln, као и на њиховом сајту, www. bitije. rs
(Јер, како каже уредништво овог издаваштва: „Бити је лакше уз књигу.”)

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *