Цитати (VI)

Цитати (VI)

Седми је мјесец тисућу деветсто деведесет и друге године. Враћамо се у земљу у којој управо бјесни рат. Својевремено је то била земља у којој су се једног љета сви здушно веселили да је откривена Троја на њезину тлу. Затим су људи масовно куповали ”стомак елиминатор”, не примјећујући да се од опруга за јачање мишића који се већ годинама једва продају у спортским радњама разликује само по називу и томе да се рекламира преко телевизије. Истовремено су стотине тисућа људи сатима чекали у реповима ”ланаца среће” да би уплатили стотине или тисуће марака за које су очекивали вишеструки, баснословни поврат… Својевремено, не тако давно, био је то конгломерат сродних народа различитих култура, вјера и обичаја којима је склоност куповању мачка у врећи за скупе паре била најизраженија заједничка особина.
Узевши то у обзир, рат је био неизбјежан, а засад је назаустављив. Одговор на питање тко га је и како упакирао бити ће сасвим јасан тек кад постане сасвим неважан.
(Перо Квесић: Касандрине слутње)

Морам вам рећи да сам веома разочаран паклом… ако је ово то! Када сам продао душу ђаволу, у замену за своју лепоту, био ми је загарантован круг блудника, у коме сам желео да обарам све светске рекорде у сексу! Али, кад вас видим, и није ми до тога!
(…)

Можете поживети неколико живота. Смрт је само једна. Зато је се плаше и они који се нису плашили живота. Сви ћемо бацити кашику, рођаци! Срећан је онај који оде без роптања.
(Душан Прелевић: Ко жели да живи вечно)

Што пре умреш, дуже ћеш бити мртав!
(Јаша Гробаров)

Слијепи напредак технике појачава социјални притисак. И на сваком кораку искориштавање радника пријети напредак претворити у своју супротност односно у потпуно барбарство. Који је циљ живота? Постати човјечнији или производити више?
(Биљота: Људски строј)

– Недјеља?
– Дан у којему је Бог одлучио поћи у риболов иако свијет још није био савршен. То објашњава многе наше проблеме.
(Биљота: Људски строј)

Нарочито ми се допадало оно место када Принцип пуца говорећи са папучице аутомобила:
„Дошао си Босну походити,
српски не знаш добро говорити,
ево тебе наша граматика,
из мојега авутоматика!”
(Капор: И друге приче)
Невоља код покушаја да живиш у садашњости јесте садашњост сама.
(Жибра: Матео)

Будите опрезни при читању књига о здрављу. Можете умрети од штампарске грешке.
(Марк Твен)

…једном детету се жаба попишала у око, ваљда је због тога и постало разроко…
(Ловаш: Шпанска невеста)

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена Потребна поља су означена *